Sunday, May 07, 2006

Wijnen

Cava is een van de hoogst gewaardeerde exportproducten van Catalonië. Deze relatief goedkope, mousserende wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als Franse champagne: hij ondergaat een tweede fermentatie op de fles. Medio 19e eeuw kwam cava (letterlijk: kelder) op de markt en in 1872 begon Josep Raventós, hoofd van Cordorníu, de wijn op grote schaal te produceren. Dit befaamde wijngoed in Sant Sadurní d'Anoia, cava-hoofdstad van de wijnstreek Penedès, wordt nog steeds door zijn nakomelingen geleid. Cava wordt gemaakt van locale druiven: Macabeo, Xarel-lo en peralada.

Beste producenten

Codorníu
Sant Sadurní d'Anoia (middenin de driehoek Barcelona - Vilafranca - Manresa)

Freixenet
Sant Sadurní d'Anoia

Gramona
Sant Sadurní d'Anoia

Mascaró
Vilafranca del Penedès

Raimat
Costers del Segre (te ver)

Raventós Rosell
Masquefa (ook in de driehoek)

Sant Sadurní d'Anoia
Het Art Nouveau-chateau in Sant Sadurní d'Anoia, het Modernista-pronkstuk van Codorníu, is in 1906 ontworpen door Josep Puig i Cadafalch. De kelders over vijf verdiepingen, zijn 26 km lang. Bezoekers worden op een treintje rond gereden.














Freixenet

Freixenet, opgericht door de familie Sala in 1914, is nu een van de leidende cava-huizen. Het wijngoed ligt in
Sant Sadurní d'Anoia, het hart van het land van de cava. De kenmerkende zwarte Freixenet-fles is bekend in de hele wereld.

Torres Wijngoed
In Vilafranca del Penedès ligt de bakermat van de wereldberoemde Torres wijnen. U rijdt met een treintje over het landgoed en bezoekt alle gebouwen, installaties, wijnkelders en geniet van een schitterende demonstratie. Als afsluiting van de reis door de wereld van de wijnen wordt u een uitgenodigd voor een wijnproeverij!

Het familiebedrijf van Miguel Torres omvat: Het hoofdkantoor in Vilafranca del Penedès, hoofdstad van het wijngebied Penedès, gelegen ten zuid-westen van de stad Barcelona. Het wijnproduktiebedrijf in Pacs, gelegen op circa 10 kilometer van Vilafranca del Penedès. Circa 15 jaar geleden begon men daar in een heuvelachtig gebied met de bouw van een wijnbedrijf. Voor wijnliefhebbers is het een droom om te zien. Torres heeft een wijnbouwkundig ingenieur die gespecialiseerd is in hout. Hij selecteert en koopt het hout voor de fusten en bepaalt hoe de fusten "gebrand" moeten worden, welke wijnen er op welk hout gelagerd moeten worden en hoe lang. Of het nieuwe houten fusten moeten zijn, of gebruikte van 1 of 2 jaar oud, etc.
Miguel Torres is in Spanje zelf en ook daarbuiten meermalen uitgeroepen tot één van 's werelds beste wijnmakers.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home