Thursday, April 13, 2006

Catalonië

Catalonië is een natie-binnen-een-natie die eens, onder de graven / koningen van Barcelona-Aragón, tot een der grote zeemachten van het Middellandse-Zeegebied behoorde. Catalonië heeft een semi-autonome regering en een eigen taal, het Catalaans, dat in de regio het Spaans in plaatsnamen en op verkeersborden heeft verdrongen.

De Romeinen zetten voet aan land op het Iberisch Schiereiland bij Empúries aan de Catalaanse Costa Brava. Ze lieten grote monumenten na, vooral in en rond Tarragona, de hoofdstad van hun grote provincie Tarraconensis. In de Middeleeuwen groeide Barcelona uit tot de belangrijkste stad van de regio, waarbij het zich in economisch opzicht kon meten met Madrid.
De Costa Brava ontwikkelde zich in de jaren zestig tot een vakantiebestemming voor het massatoerisme. Ondanks de aanhoudende aantrekkingskracht van toeristenoorden als Lloret de Mar, zijn voormalige vissersplaatsen als Cadaqués nog relatief onbedorven.
Landinwaarts valt een rijk artistiek erfgoed te verkennen en kan men genieten van veel natuurschoon. In Catalonië staan schitterende kloosters, met name Montserrat, het spirituele hart van de regio, en Poblet. Bovendien vindt men er vele middeleeuwse steden.
Het binnenland is zeer afwisselend, van de wetlands in de Ebro-delta met hun bijzondere dierenleven, tot de wijngaarden van de Penedès (waar de meeste mousserende Spaanse wijnen worden gemaakt). In de Pyreneeën kleuren vlinders de valleien en in verborgen bergdorpjes liggen prachtige romaanse kerken.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home