Thursday, April 13, 2006

Bezienswaardigheden omgeving

Monestir de Poblet
Het klooster van de Heilige Maria van Poblet was het belangrijkste klooster van de drie verwante kloosters, bekend als de 'cisterciënzer driehoek'. Deze driehoek speelde een rol bij de consolidatie van de macht in Catalonië, nadat de regio door Ramon Berenguer IV was heroverd op de Moren. Tijdens de Eerste Carlistenoorlog werd de abdij geplunderd en ernstig beschadigd door brand. In 1930 is men begonnen met de restauratie van de indrukwekkende ruïnes.



















Kapittelzaal

In deze exacte verkante zaal met zijn slanke zuilen staan rijen banken voor de monniken. De vloer is geplaveid met grafstenen van tussen de 1393 en 1693 gestorven elf abten.


Bibliotheek
Het gotische scriptorium is in de 17e eeuw omgebouwd tot bibliotheek, toen de hertog van Cardona zijn boekencollectie schonk.

Abdijkerk
De abdijkerk is een groot en onopgesmukt typisch cisterciënzergebouw met drie schepen.

Retabel hoogaltaar
Achter het stenen altaar, ondersteund door romaanse zuilen, vult een indrukwekkend albasten retabel de apsis. Damià Formet beeldhouwde het in 1527.

Koninklijke graven
Met bijzettingen in het koninklijk pantheon is begonnen in 1359. In 1950 werden de graven gerestaureerd.

Kloostergangen
De gewelfde kloostergangen stammen uit de 12e en 13e eeuw. Ze vormden het centrum van het kloosterleven. De kapitelen zijn prachtig gedecoreerd met voluten.


Open van 10.00-12.30 en 15.00-18.00
Entree betalen

Monestir de Santes Creus
Het fraaiste klooster van de 'cisterciënzer driehoek' staat in het kleine dorp Santes Creus. Het Monestir de Santes Creus is in 1150 gesticht door Ramon Berenguer IV. De gotische kruisgangen zijn gedecoreerd met figuratieve sculpturen. Deze stijl van beeldhouwen is voor het eerst toegestaan door Jaime II, die regeerde van 1291 tot 1327. Het sobere interieur van deze kerk wordt opgeluisterd door een prachtig roosvenster.
Hieronder het Monestir de Santes Creus, omgeven door populieren en hazelaren.















Open di-zo
Entree betalen

Monestir de Vallbona de les Monges
Het klooster van Vallbona de les Monges ligt in het zuidwesten van Catalonië, op zo'n tachtig kilometer van Barcelona. Het is een rustige streek. Nog nauwelijks bedorven door massatoerisme. De enige grote publiekstrekker is het klooster van Santa Maria de Poblet dat vanwege zijn omvang en indrukwekkende abdijkerk met daarin acht kunstig bewerkte albasten tombes op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
























Sitges
Gezellige bars flankeren de boulevard van Sitges. Deze badplaats, de voornaamste van de provincie Barcelona, is bij zowel de lokale bevolking als bij buitenlanders populair. De modernistische kunstenaar Santiago Rusiñol (1861-1931) liet zijn eclectische collectie na aan het Museu Cau Ferrat, waar ook werk van El Greco hangt.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home